Obiščite nas tudi tu:

Cirkusi z živalmi

Cirkusi z živalmi

Cirkus je šov. Pokažejo nam predstavo, kaj se pa dogaja pred njo in po njej si pa je težko sploh zamišljati, če ne vidimo na lastne oči. Prisiljevanje, pretepanje, zapiranje – brez tega v cirkusu in cirkuški dresuri ne gre. Da bi živali same rade imele ustreljene starše oziroma jim bile v rosni mladosti odvzete, same rade poskakovale pred množico vreščečih gledalcev in zvijale telesa v nenaravne položaje, prestajale nasilno dresuro ter večino časa preživele v majhni kletki ali prikovane na verige (tudi med porodom), pa močno dvomimo.

Več o cirkusih lahko izvemo od Garyja Yourofskega tukaj in tukaj, CAPS (Captive Animals’ Protection Society) pa problematiko dobro predstavi na tej povezavi, kjer lahko preberete tudi o cirkusih, kjer nastopajo akrobati in drugi umetniki, ne pa živali.

Navsezadnje se je potrebno vprašati: če bi nekdo rad zaslužil s cirkusom, ali ni prav, da se sam potrudi in nastopa, ne pa, da k temu sili druge? V čem se prisilno delo in odvzem prostosti (tudi v cirkusu) razlikuje od suženjstva?

 

Problematiki cirkusov z živalmi smo posvetili posebno stran, do katere lahko dostopate tukaj.

 

Za živali. Za ljudi. Za planet.