Obiščite nas tudi tu:

Krzno psov in mačk

Krzno psov in mačk

Krzno, ki prihaja od psov in mačk je bolj pogosto, kot morda mislite. Pogosto sploh ni označeno, ali pa je lažno označeno kot krzno druge vrste živali ali pa kot umetno krzno.

Živi odrti

Obešenim z žično zanko okoli vratu jim v grlo s cevjo vlivajo vodo, dokler se ne utopijo. Mnogi so odrti, ko še vedno živi.

To je le eden od grozljivih prizorov, ki so jih na video posnetkih ujeli preiskovalci Humane Society of the United States  (HSUS, Humano društvo ZDA), ko so infiltrirali industrijo s krznom mačk in psov na Kitajskem, Tajskem in Filipinih. Mačke in pse, ki so bili nekoč ljubljenčki, pobašejo na tovornjake in strpajo v vreče in zabojnike. Nekateri so zaprti v umazanih, temnih, neogrevanih zgradbah v mrzlih severnokitajskih zimah, pogosto brez hrane in vode.

18-mesečna tajna preiskava je razkrila, da je trgovanje s krznom mačk in psov mnogo bolj razširjeno, kot so mislili – HSUS je pokazala, da je vsako leto v mednarodni trgovini s krznom zlorabljenih in ubitih več kot 2 milijona hišnih ljubljenčkov. In to bolano početje ni le nekaj, kar se dogaja v daljnih deželah – pred kratkim je vsaj eno podjetje v Veliki Britaniji odkrito trgovalo s krznom teh živali.

Ko so infiltrirali to industrijo, sta HSUS in nemški preiskovalni novinar Manfred Karremann posnela in fotografirala ta celoten umazan posel od začetka do konca in razkrila, kako je neločljivo povezan z ostalo krznarsko industrijo. Izdelke iz krzna mačk in psov so našli v večih evropskih državah in v ZDA, in zaposleni v avkcijskih hišah, kjer prodajajo krzno, so povedali, da nekatere od njihovih strank prihajajo iz ZDA, večina pa iz Velike Britanije , Nemčije, Italije in Španije.

Te živali končajo kot rokavice, plašči, kape in krznene obrobe, njihove kože pa se uporabljajo tudi v proizvodnji bobnov in drugih glasbil.[ref]  http://www.caft.org.uk/factsheets/cats-and-dogs.html [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

Preiskava organizacije PETA leta 2005 je na živalskem trgu na južnem Kitajskem odkrila pse in mačke, ki so usihali v majhnih kletkah, očitno izčrpani. Nekateri so bili na poti več dni, prevažani v kletkah iz tanke žice, brez vode in hrane. Živali so bile v kletke natlačene tako tesno, da se niso mogle niti premikati. Med njimi so bile mrtve in umirajoče živali s polomljenimi udi in odprtimi ranami. Nekatere so obnorele. Vse so bile na smrt prestrašene.

Preiskovalci so poročali, da je bilo na posamezen tovornjak v kletkah naloženih do 8000 živali. Kletke, polne živih živali, so med razkladanjem z vrha tovornjaka metali na tla, pri čemer so se živalim polomile noge. Mnogo živali je še vedno nosilo ovratnice, znak, da so nekoč imele družine. Zdaj, ukradene, bodo pretepene do smrti, izkrvavljene ali zadavljene – zato, da bo njihov kožuh lahko predelan v plašče, ovratnike in igračke.[ref]  http://www.peta.org/issues/Animals-Used-for-Clothing/inside-the-fur-industry-factory-farms.aspx [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

Nekatere teh živali so namensko vzrejene na farmah, predvsem v Severni Kitajski, kjer hladno podnebje izboljšuje kakovost in debelino živalskega kožuha. Na farmah se nahaja od 5 do 300 psov oziroma do 70 mačk. Ne prihajajo pa vse živali iz teh gojilnic; nekatere kitajske družine imajo po nekaj mačk in psov, ki jih ubiljejo, ko se začne sezona ubijanja.

Na Kitajskem imajo dolgodlake mačke kot domače živali. Kratkodlake mačke, še posebej sivo ali oranžno obarvane, pa imajo zunaj, običajno privezane z žico, in jih vzrejajo za krzno. Ocenjuje se, da je vsako sezono, od oktobra do februarja, ubitih okoli pol milijona mačk. Preiskovalci so obiskali podjetja s krznom, kjer so jim povedali, da imajo na zalogi 50.000 mačjih ter enako število pasjih kož. V enem podjetju so trdili, da imajo na zalogi več kot 100.000 kož mačk. Te kože predelajo v plašče, ki se praktično ne razlikujejo od plaščev iz krzna minkov ali lisic, in se prodajajo skupaj s krznom drugih živali.

Glede podobnosti med krznom domačih mačk in psov ter krznom drugih vrst je tiskovni predstavnik HSUS rekel: “Ne zaupajte prav nobeni krzneni obrobi,” in dodal, “potrošniki morajo biti pozorni” in prijaviti sumljive izdelke.

Predsednik nemškega podjetja, znanega po trgovanju s krznom mačk, je povedal: “Obarvano krzno mačk je težko razlikovati od krzna drugih vrst živali.”

Za krznen plašč je potrebnih okoli 24 mačk ali 10-12 psov. Ta številka je seveda večja, če se uporabljajo mladiči.

Mačk pa za krzno ne pobijajo le na daljnem Vzhodu; tudi v Vzhodni Evropi jih namensko gojijo za to. [ref]  http://www.respectforanimals.co.uk/facts-and-reports/fur-farming/53/ [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

 

Klavnice

Na Filipinih so preiskovalci obiskali klavnico mačk, kjer je vsakodnevno ubitih in odrtih tudi do 100 mačk. Živali so tukaj predvsem ubite za njihovo kožo in ne krzno, vendar je trpljenje isto. Uporabljajo le samce, saj seski samic zmanjšujejo uporabno površino kože. Zato je v mestu, kjer se nahaja ta klavnica, komajda kaj mačkov in zbiralci se vozijo pobirati mačke v oddaljena mesta. Nekatere živali so potepuške, večina pa je ukradenih ljubljenčkov. Mačke strpajo v vreče in vozijo v klavnico tudi do 6 ur brez hrane in vode. Preiskovalci so bili priča mačkom, obešen z vrvjo okoli vratu, medtem ko so drugi mački nemočno opazovali. Video posnetki in fotografije pokažejo tudi mlade otroke, ki pomagajo v klavnici.

Zdi se, da je prisotnost otrok pogosta. Filipinska policija je, ko je septembra 1999 vdrla v dom neke ženske, ki je ubijala mačke zaradi krzna, odkrila, da je ženska za pobiranje in ubijanje živali uporabljala otroke. Policija je našla ostanke pobitih mačk in žive mačke v kletkah iz bambusa. Podjetje te ženske je izvažalo krzno mačk strankam na Japonsko (kjer so ga uporabljali kot podlogo v škornjih, torbicah in plaščih) in prodajalo telesa mačk kot meso za klobase. [ref]  http://www.caft.org.uk/factsheets/cats-and-dogs.html [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

Označevanje

Jasno je, da krzna mačk in psov ponavadi ne označijo kot takega. Trgovci s krznom so preiskovalcem povedali, da lahko kateri koli izdelek iz krzna poljubno označijo, odvisno od preference kupca. Kot povzame HSUS: “Z drugimi besedami, podjetje, ki dobavlja krzno, nima zadržkov označiti krzna psov ali mačk kot krzno neke za potrošnike bolj sprejemljive vrste živali.”

Nemški uvoznik je preiskovalcem povedal, da izvoz krzna mačk in psov v ZDA ni problem – pojasnil je, da je to le vprašanje tega, kako se izdelek imenuje.

Krzno mačk je znano pod več imeni: domača mačka, divja mačka, Katzenfelle, Goyangi, gorska mačka, zajec.

Krzno psov je med drugim lahko označeno kot gae-volk (gae je korejsko poimenovanje za psa), kitajski pes, goupee ali sobaki, medtem ko je pasja koža pogosto označena kot posebna kože, jagnječja koža ali koža gorskih koz, azijski šakal ali loup d’Asie.[ref]http://www.rescue-dogs.co.uk/chinese-fur-trade.html [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

Kože psov in mačk kože se uporabljajo za različne izdelke kot so rjuhe, rokavice za golf, torbice in pripomočki za bolnike z revmatizmom. V nekaterih državah se krzno odkrito prodaja – v Nemčiji so kožuhi mačk, jakne in posteljna pregrinjala na prodaj na bencinskih črpalkah.

Marca 1999 je britanska televizija BBC razkrila neko londonsko krznarsko podjetje, da trguje s krznom mačk in psov. BBC-jev preiskovalec je obiskal posredništvo Alaska Brokerage International, katerega sedež je v sosednji zgradbi od sedeža britanskega krznarskega združenja. Opremljen s skrito kamero je posnel prodajalca (za katerega verjamejo, da je direktor družbe, Peter Bartfeld), ki ponuja 10.000 “prirejenih kož goupee-jev” (psov s Kitajske), in 150.000 kožuhov mačk. Preiskovalcu se je širokoustil, da je vpleten v vsako kupčijo s krznom v Veliki Britaniji. [ref]  http://www.caft.org.uk/factsheets/cats-and-dogs.html [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

Krzno psov in mačk je pogosto popolnoma neoznačeno ali lažno označeno kot umetno. Celo znani rapper P Diddy je v svoji znamki oblačil Sean John prodajal izdelke iz krzna, lažno označene kot imitacija zajčjega krzna. [ref]  http://www.independent.co.uk/environment/green-living/p-diddy-rapped-for-selling-coats-made-from-dog-pelts-429763.html [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

Globalizacija trgovine s krznom pomeni, da je nemogoče vedeti, od kod prihaja krzno. Kožuhi potujejo z dražbe na dražbo in so razposlani izdelovalcem po vsem svetu, pa tudi končni izdelki so pogosto izvoženi. Četudi na nalepki piše, da je izdelek narejen v Evropi, je verjetno, da so živali bile vzrejene in ubite drugje.

 

V čem je razlika?

Medtem, ko večino ljudi upravičeno zgrozi in razjezi način, kako so vzrejani mačke in psi, so ukradeni, prevažani, zlorabljani in ubiti zaradi krzna, pa bodo, upamo, spoznali, da med umorom teh in drugih živali za krzno ni razlike. Na desetine milijonov živali je vsako leto ubitih zaradi krzna: vzrejenih na farmah, kjer obnorijo ter poškodujejo same sebe in druga drugo, ali ujete v zloveščih pasteh in prepuščene, da stradajo, zmrznejo, se utopijo, so pretepene do smrti ali grizejo lastne ude v mrzličnem poskusu pobega. To je realnost trgovine s krznom. Trgovine ne skrbi, ali ubijajo divje živali, živali, posebej gojene za krzno ali pa ukradene družinske ljubljenčke. Trgovci s krznom nimajo vesti, nimajo morale. Vodita jih pohlep in sebičnost. [ref]  http://www.caft.org.uk/factsheets/cats-and-dogs.html [Povzeto 21.02.2012] [/ref]

 

Na Kitajskem trgovina s krznom cveti

Poleg krzna mačk in psov kitajska krznarska industrija slači kože milijonom drugih živali. V zadnjem desetletju je tamkajšnja trgovina s krznom doživela pravi razcvet. Kitajska je največja proizvodnica krzna na svetu in nima nobene zakonodaje glede ravnanja z živalmi.[ref]http://www.antifursociety.org/All_about_furs.html [Povzeto 24.02.2012] [/ref]  Potrudite se in bojkotirajte izdelke s Kitajske (tudi, če je okrasna obroba na jakni označena kot realistično umetno krzno). Kontaktirajte kitajsko embasado v Ljubljani ter jim povejte, da bojkotirate njihove izdelke in zakaj.

[ref]www.all-free-download.com

[/ref]

Za živali. Za ljudi. Za planet.