Obiščite nas tudi tu:

Prevoz živali

Prevoz živali

Smrad. Žalostni pogledi. S tem mnogi opišejo situacijo, ko se na avtocesti srečajo s prevozom živih živali na poti v klavnico. Za nas je to le bežni trenutek, ki traja toliko časa, da prehitimo tovorno vozilo. Za njih je ta pot čas trpljenja in poniževanja, čas dehidracije, lakote, vročine in mraza, vlage in hrupa, neznanega okolja, pomanjkanja prostora za počitek.

Prvo srečanje s sončnim žarkom, ki mnogim predstavlja upanje. Trenutek veselja prestreže težka palica ali elektrošok, ki jih spravi po spolzkih nakladalnih rampah na tovorna vozila, ladje ali letala.

Pred njimi je tudi več 1000 km dolga pot.. Natlačene preživijo tudi od 48 do 72 ur v tovornjakih, ne da bi bile izpuščene, zato so primorane opravljati potrebo na mestu, kjer so privezane. Že po dveh dnevih brez hrane in vode začnejo živali izgubljati na telesni teži. Tako bik, težak 360 kg, izgubi kar 9% svoje teže na poti do klavnice.

Ugrizi, brce, stres, zlomljene kosti, dihalne okužbe, previsoka telesna temperatura, prenizka višina stropa, ki onemogoča naravno držo, dehidracija, ki je posledica onemogočenega dostopa do vode, šepavost, slabo prezračevanje, strahovito pomanjkanje prostora, zaradi česar živali ležijo ena čez drugo… Mnoge živali po vsej tej dolgi agoniji že na poti umrejo, druge čaka še zadnje ponižanje, zadnji udarec – klavnica.

Z vstopom Slovenije v Schengen se je nadzor nad tovornimi vozili z živimi živalmi drastično zmanjšal. Po drugi strani pa se število transportov, ki potekajo preko Slovenije kot tranzitne države povečuje, še zlasti prevozi iz vzhodnih držav (Poljska, Madžarska, Romunija) v Italijo.

                                            

Viri:

http://www.tier-wege.at/

http://www.kmeckiglas.com/index.php?option=com_content&task=view&id=3420&Itemid=125

http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=836

Za živali. Za ljudi. Za planet.