Obiščite nas tudi tu:

Ribe

Ribe

Mnogi ljudje, ki (povečini iz zdravstvenih razlogov) [ref]Fische.http://www.vegetarismus.ch/info/10.htm#1,  datum dostopa: 20. 7. 2011[/ref] ne jedo mesa klavnih živali, so prepričani, da se z uživanjem rib izognejo vsem problemom mesne industrije.

To niti približno ne ustreza dejstvom. Metode ubijanja vodnih živali niso za živali nič manj boleče, kot so metode ubijanja živali v klavnicah. Velika večina vodnih živali umre počasi in v hudih bolečinah zaradi zadušitve. O predhodni anesteziji teh živali politiki niti ne razpravljajo, kaj šele, da bi se o tem resno razmišljalo. Je upravičeno, da ne čutimo sočutja do rib le zato, ker ne moremo slišati njihovih krikov?

Problem pa ne predstavlja le samo ubijanje vodnih živali, tudi pogoji, v katerih se jih redi, postajajo čedalje grozovitejši. Velik del rib, ki jih ponujajo trgovine in ribarnice, izvira iz ribjih farm, ki se poslužujejo industrijskih metod, zelo podobnih metodam modernega poljedelstva: običajno se vzreja eno samo vrsto, lahko bi rekli tudi monokulturo, z uporabo obsežnih tehničnih pripomočkov in kemikalij, živalim pa je na razpolago mnogo premalo prostora. V ta namen se gradijo dvorane za velike vodne rezervoarje. V ribjih valilnicah se ikre oplodi v epruvetah, oplojene pa se valijo v koritih ali steklenih posodah. V zalivih in na odprtem morju se zapira velika območja, ki se jih nato uporabi za »pašo« rib. Polja, na katerih se je nekoč pridelovalo žito, se obdaja z braniki oz. zidovi, poplavja in se vanje naseljuje ribe. Gojenje rib je postalo samostojna industrijska veja.

S tem so problemi mesne industrije postali tudi problemi ribogojstva. Krmne tablete, ki jih uporabljajo rejci lososa, poleg vitaminov in mineralnih snovi vsebujejo tudi umetna barvila, ki obarvajo meso rib rožnato, da ni več opaziti razlike med mesom rib iz ribogojnic in mesom prostoživečih rib iz morja. V vodo se dodaja klor, jedko sodo, raztopino joda, formaldehid, antibiotike – vse to z namenom, da se ohranja vodo čisto in ribe »zdrave«. Zaradi množične vzreje živali na najmanjšem prostoru prihaja do sokrvja (parjenja sorodnih rib), kar pospešuje širjenje bolezni in genetskih poškodb.

Tudi probleme z gnojnico, ki se pojavljajo v množični živinoreji, lahko prenesemo na ribogojstvo: 8 hektarjev velika ameriška farma lososov proizvede toliko organskih odpadkov kot mesto z 10 000 prebivalci! Ti organski odpadki v velikih količinah povzročajo bliskovito širjenje alg, ki iz vode črpajo kisik, tega pa ribe in drugi organizmi nujno potrebujejo za preživetje. Prizadeto območje vode se lahko onesnaži do te mere, da umre vse življenje v njem.

Kdor živi v prepričanju, da z nakupom in uživanjem rib obide probleme mesne industrije in se prehranjuje zdravo ter okolju prijazno, je v zmoti – kar 46 % vseh rib na trgu je iz ribogojnic. Nakup in uživanje rib, tudi divje ulovljenih, škoduje nam, naravi in predvsem ribam samim.

Opombe:

1. Da je meso nezdravo, ljudem počasi postaja jasno, da pa tudi uživanje morskih živali ni priporočljivo (obremenjenost s težkimi kovinami, predvsem živo srebro), pa večini ni znano.

[references/]

Za živali. Za ljudi. Za planet.