Obiščite nas tudi tu:

Melanie Joy

Zakaj ljubimo pse, jemo pujse in nosimo krave

V sredo, 14. marca 2012, vljudno vabimo na predavanje Melanie Joy z naslovom

Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows

s pričetkom ob 17. uri v Miklošičevi dvorani* na sedežu Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15. Predavanje bo izvedeno v okviru seminarja izven škatle. Predavanje je brezplačno, vendar si je potrebno vnaprej rezervirati mesto.

*Predavanju je bila prvotno namenjena Podreccina dvorana, a je zaradi dobrega odziva in v pričakovanju večjega števila poslušalcev prestavljeno v prostornejšo Miklošičevo dvorano.

V svoji revolucionarni knjigi Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows Melanie Joy odkriva nevidni sistem, ki oblikuje naše doživljanje mesa, ki ga jemo, tako da nekatere živali ljubimo, druge pa jemo, ne da bi vedeli, zakaj. Ta sistem imenuje karnizem. Karnizem je sistem prepričanj, ideologija, ki nam omogoča, da selektivno izbiramo, katere živali jemo, in je podprt z zapletenimi psihološkimi in družbenimi mehanizmi.

Kot drugi “izmi” (rasizem, seksizem itd.) je karnizem najbolj škodljiv, če ga ne prepoznamo in ne priznamo. V nasprotju z mnogimi avtorji, ki razla-gajo, zakaj ljudje ne bi smeli jesti mesa, Melanie Joy ne le poimenuje fenomen karnizma; ga tudi razišče in razloži, zakaj ljudje jemo meso.

S slikovitimi primeri in analizami, ki spodujajo k razmišljanju, Dr. Joy na zanimiv način opiše načine, kako nam karnizem omogoča, da nezavedno ravnamo v nasprotju s svojimi temeljnimi vrednotami ter željami nas in drugih. Z razkritjem nevidnih mehanizmov karnizma Dr. Joy poslušalcem pomaga, da postanejo bolj informirani kupci in vplivni državljani.

 Melanie Joy, Ph.D., Ed.M. je avtorica knjige Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows: An Introduction to Carnism (Zakaj ljubimo pse, jemo pujse in nosimo krave: uvod v karnizem).

Dr. Joy, ki je psihologijo doštudirala na harvardski univerzi, je profesorica psihologije in sociologije na univerzi v Massachusettsu v Bostonu, psihološka svetovalka in priznana govornica. Je avtorica številnih prispevkov na področju psihologije, varstva živali in družbenih pravic, ki so bili objavljeni v različnih strokovnih in poljudnih revijah.

Dr. Joy je vodilna raziskovalka na področju karnizma, psihologije uživanja mesa, in je gostovala v intervjujih o svojem delu v mnogih revijah, knjigah in na radio postajah, vključno z BBC, NPR, PBS in ABC Australia. Svoje delo predstavlja tudi na akademskih in grassroot konferencah po vsem svetu.

Več informacij o Dr. Melanie Joy na www.melaniejoy.org.

 

Komentarji poslušalcev preteklih predavanj Dr. Melanie Joy:

  • Perspektiva, ki jo Dr. Joy ponuja brez obsojanja in z veliko sočutja, ponuja največje upanje za to, da otopela družba prične razmišljati o najpomembnejših življenjskih vprašanjih.
  • Predavanje si zasluži oceno 11 na lestvici od 1 do 10!
  • Ne zamudite priložnosti poslušati predavanja Dr. Melanie Joy! Njena strast, sočutje in ljubezen ustvarijo varno okolje za pogovor o težki temi. 
  • Čudovita, zanimiva in obzirna predstavitev zelo pomembnih informacij brez občutka prisile in obsojanja.
  • Pred predavanjem sem bil zelo skeptičen in prepričan, da ga bom zapustil nespremenjen, a počutim se izredno zavedajočega in spremenjenega.
  • Ta program je najprepričljivejša intelektualna in emocionalna razlaga “industrializirane živinoreje” in o tem bom razmišljala še lep čas. Zelo sem vam hvaležna, Dr. Joy. Ste nadarjena učiteljica in govornica.
  • Melanie Joy odpre vrata in okna, da s svetlobo in zrakom napolni prostor vašega uma.
  • Predstavitev Dr. Joy vam hipoma odpre oči in dušo.
  • Zaposlen sem bil s pripravljanjem lastne predstavitve, ko sem šel skozi velik prostor, kjer je predavala Melanie Joy. Preden sem se zavedel, kaj počnem, sem se znašel prikovan na stol v občinstvu. Slikovite podobe in njen jasen, pogosto humorističen način predstavljanja problemov je eno najboljših predavanj o tej problematiki, ki sem jih kdajkoli videl. Ogled njenega predavanja priporočam vsem, ki jih poznam, in vsakomur, ki želi poslušati nepozabno in navdihujočo govornico.

 

Video napovednik knjige Why We Love Dogs, Eat Pigs and Wear Cows (Zakaj ljubimo pse, jemo pujse in nosimo krave), s podnapisi v slovenskem jeziku:

 

Na kratko o karnizmu

Karnizem je nevidni sistem prepričanj ali ideologija, ki ljudem omogoča, da jedo nekatere živali. Karnizem je v bistvu nasprotje vegetarijanstva oziroma veganstva; “karn-” pomeni “meso” ali “iz mesa”, “-izem” pa označuje sistem prepričanj. Večina ljudi dojema to, da jedo živali, kot nekaj samoumevnega in ne kot izbiro; v meso-jedih kulturah po svetu ljudje tipično ne razmišljajo o tem, zakaj se jim meso nekaterih živali gnusi, meso drugih pa se jim zdi okusno, ali zakaj sploh jedo katere koli živali. Toda kadar za preživetje ni nujno jesti živali, in to danes velja skoraj za ves svet, potem to je izbira – in izbire vedno izhajajo iz prepričanj.

Karmizmu je posvečena spletna stran www.carnism.com, dva izmed člankov Dr. Melanie Joy na to temo, Kaj je karnizem in Karnizem za meso-jedce, pa sta na voljo tudi v slovenskem jeziku.

Za živali. Za ljudi. Za planet.