Obiščite nas tudi tu:

Zato ne jemo živali

Zato ne jemo živali

V začetku julija 2012 je izšel prevod slikanice Zato ne jemo živali avtorice Ruby Roth in s tem smo v slovenskem prostoru dobili prvo otroško knjigo ki obravnava razloge, zakaj se ljudje odločajo za veganstvo ali vegetarijanstvo. Knjižica je namenjena in primerna za prav vse otroke (pa tudi starši jo z zanimanjem prelistajo).

Knjiga je na voljo na policah knjigarn širom po Sloveniji, če pa je v vaši najbližji knjigarni ne najdete, jo lahko naročite v spletni založbi Galarna ali pa nas kontaktirate in morda vam lahko pomagamo.

Zato ne jemo živali je otroška slikanica s pristnim in sočutnim vpogledom v čustveni svet živali in njihovo življenje na farmah. Skozi pestro paleto živalskega sveta predstavlja mladim bralcem vegetarijanstvo in veganstvo. Ljubeznive in prikupne živali prikazuje v ljubečih domovih njihovega naravnega življenjskega okolja, obenem pa tudi v nevzdržnih razmerah na živalskih farmah, kjer jih v tisočih gojijo za meso in mlečne izdelke. Prikazuje, kako uživanje živali vpliva na naše okolje, gozdove in vsa živa bitja na našem planetu, ter seznanja otroke o prizadevanju za svet, kjer ima vsak prebivalec Zemlje pravico do življenja in odraščanja.

Avtorica o knjigi

Ruby Roth, avtorica in ilustratorka knjige Zato ne jemo živali, je knnigi na pot posnela kratek video, v katerem razloži, kaj jo je spodbudilo k pisanju knjige in kaj knjiga zajema. Video smo podnaslovili v slovenskem jeziku.

 

Odzivi na knjigo

Prepričana sem, da se vsak otrok rodi z močnim čutenjem in občutenjem narave, živali in ljudi. Vsak otrok v sebi nosi sočutje in skrb do Zemlje in njenih prebivalcev ter se zaveda, da je tudi sam del ekosistema. Naša naloga in dolžnost pa je, da to v otroku spodbujamo in se iz tega tudi sami veliko naučimo, saj z odraščanjem žal izgubljamo to dragoceno povezanost z Zemljo in njenimi prebivalci ter zmotno menimo, da so nam dani v uporabo in izkoriščanje. Še več, s takšnim odnosom gradimo civilizacijo v skladu z ideologijo, da je močnejšemu vse dovoljeno, ter v enaki meri, kot to počnemo živalim, izkoriščamo in teptamo tudi pravice sočloveka. Knjiga je napisana čuteče in prijazno, otroke in tudi odrasle skuša spomniti na resnico, ki so jo nekoč že poznali – da se od živali skoraj v ničemer ne razlikujemo, saj tako kot mi, ljudje, občutijo veselje in ljubezen, pa tudi tesnobo in strah. Oboji imamo radi svoje otroke in – to je najpomembnejše – oboji želimo živeti svoje lastno življenje, svobodno in brez trpljenja. Zemlja pripada živalim v enaki meri kot človeku, in tako kot pripada nam naše lastno življenje, pripada tudi njim njihovo. Izbrišimo meje, mi vsi smo Zemljani, ne glede na vrsto, raso in spol.

Jadranka Juras

 

Izjemno in pomembno delo. Z očarljivimi ilustracijami avtorica prikazuje, da tako imenovane koristne živali občutijo enako kot naše domače živali. Otroke in njihove starše spodbuja k premisleku. Hkrati ne povzroča more, ampak v njih prebuja občutek spoštovanja in sočutja do vseh živih bitij, katerih usoda je v naših rokah.

Jane Goodall

.

Ruby Roth otrokom pokaže živali z drugega zornega kota in to v današnjem svetu nujno potrebujemo. Sporočilo avtorice, naj prenehamo obiskovati delfinarije, je odličen način, da otroci sami sprejmejo moralne odločitve, ki so za živali najboljše. Delfini sodijo v morje, ne v ujetništvo.

Richard O’Barry

.

.

.

Kot mnogo drugih sem tudi jaz že v otroštvu vedela, da nočem jesti živali. Zato ne jemo živali bi mi ponudila oporo in inspiracijo, ki sem ju takrat potrebovala, da bi razumela svoje instinkte. Ta knjiga je obvezno branje za vsakogar, ki ima rad živali.

Alicia Silverstone

.

.

.

.

.

Knjigi Zato ne jemo živali smo posvetili tudi Facebook stran, kjer lahko delite svoje vtise, hkrati pa izveste več o knjigi in njeni avtorici.

Veganstvo je ljubezen

Ruby Roth je pred kratkim izdala že svojo drugo slikanico za otroke. Ni še prevedena v slovenščino, smo pa o njej že pisali na našem blogu.

Za živali. Za ljudi. Za planet.