Obiščite nas tudi tu:

Kaj pravijo drugi?

Kaj pravijo drugi?

ŽIVALI MORAJO Z JEDILNIKA!

Philip Wollen, nekdaj uspešni bankir, zdaj pa predan aktivist za pravice živali, je s svojim desetminutnim govorom v Melbournu marca 2012 obnemel svet.

KAJ JE KARNIZEM?

Karnizem je nevidni sistem prepričanj ali ideologija, ki ljudem omogoča, da jedo nekatere živali. Karnizem je v bistvu nasprotje vegetarijanstva oziroma veganstva; “karn-” pomeni “meso” ali “iz mesa”, “-izem” pa označuje sistem prepričanj. Večina ljudi dojema to, da jedo živali, kot nekaj samoumevnega in ne kot izbiro; v meso-jedih kulturah po svetu ljudje tipično ne razmišljajo o tem, zakaj se jim meso nekaterih živali gnusi, meso drugih pa se jim zdi okusno, ali zakaj sploh jedo katere koli živali. Toda kadar živali za preživetje ni nujno jesti, in to danes velja skoraj za ves svet, potem to je izbira – in izbire vedno izhajajo iz prepričanj.

Več o tej tematiki si lahko preberete tukaj:

O karnizmu je marca 2012 na Univerzi v Mariboru predavala Dr. Melanie Joy. Po predavanju je Radio Maribor s predavateljico tudi posnel intervju, ki ga lahko poslušate tukaj.

ZAKAJ VEGAN?

Postati vegan je nekaj najbolj odgovornega in moralnega, kar lahko stori vsak posameznik. Veganstvo ne pomaga le živalim, temveč tudi našemu lastnemu zdravju in duhovnosti. Lahko pripomore k zmanjševanju lakote in je edino upanje za ta naš čudoviti planet.

Video by EVOLVE. EVOLVE kampanje - http://www.evolvecampaigns.org.uk(English)
Prevod Veganska iniciativa, september 2011. Vse pravice pridržane.

 

PREDAVANJE G. YOUROFSKEGA

Celotno predavanje Garyja Yourofskega o pravicah živali in veganstvu na Georgia Institute of Technology poleti 2010. Prisluhnite karizmatičnemu predavatelju, ki v posebnem, pridigarsko obarvanem slogu razblini prenekateri mit in seznani publiko z zanimivimi dejstvi, hkrati pa usmeri k alternativnim, etičnim odločitvam. Ogled priporočamo vsem ljubiteljem živali ter vsem, ki bi radi s preprostimi vsakodnevnimi izbirami in dejanji pripomogli k boljšemu svetu in spremembi statusa quo.

Tu lahko izveste več o tem, kdo pravzaprav je Gary Yourofsky, in bolje spoznate njegovo razmišljanje o veganstvu.

Za živali. Za ljudi. Za planet.