Obiščite nas tudi tu:

Veganom prijazne restavracije v Sloveniji

Veganske restavracije v Sloveniji

Slovenija se trenutno lahko pohvali le z eno popolnoma vegansko restavracijo, Loving Hutom (veganski fast food), ki pa ga najdemo v Mariboru, Ljubljani in Celju (želje po širitvi v druge kraje so velike). Vegansko-prijazne restavracije pa so še mnoge druge. V Ljubljani so to npr. Govinda’s (indijska vegetarijanska), Ajdovo zrno (slovenska vegetarijanska), Juicebox (sveže pripravljeni smoothiji, sokovi), Holyfood (vegetarijanski fast food), Falafel (z arabsko hrano), Bazilika shop & cafe, Foculus (možnost izbire veganske pice s tofujem), Piknik na Trubarjevi ulici in verjetno še kakšna, ki je nismo odkrili, v Novem mestu je Diwali (vege restavracija), na Bledu pa Okarina (ni veg(anska), ima pa poseben v-meni). V Portorožu obstaja tudi presni bar Fresh4you.

Posebej lahko izpostavimo lokale in slaščičarne, ki ponujajo veganski sladoled, tortice, rastlinsko mleko in podobno. V Ljubljani so to slaščičarne Zvezda, Mihalek, Lolita, Cacao, Sladkač, Ajdovo zrno, Illy na Trubarjevi, Pr Vodnjaku, čajnica Cha … etc. V Kopru smo naleteli na Kepico in kavarno ter slaščičarno Kapitanija.

Vsekakor se scena postopama, a vendarle širi. Vegansko je mogoče jesti tudi v marsikateri »običajni« restavraciji, če se pozanimate o sestavinah in načinu priprave vašega obroka. Pravzaprav je povpraševanje po veganski hrani lahko tudi eden od korakov k spremembi in širitvi ponudbe in s tem (čeprav počasi) tudi k spreminjanju miselnih shem in prepričanj.

Pri iskanju veganskih restavracij (in slaščičarn, trgovin) močno priporočamo HappyCow internetni vodič, ki zajema svetovno ponudbo.

 

VIRI:

- vsakodnevno opazovanje z udeležbo

-Vegetarian Restaurants, Vegan Restaurant, Natural Health Food Stores Guide by HappyCow. http://www.happycow.net/

 

Za živali. Za ljudi. Za planet.